Obs! Du måste tillåta att cookies sparas för att denna webbplats skall fungera som avsett.

Mjuka lyftredskap

Textila redskap

Sling och stroppar, mjuka lyftredskap

Mjuka lyftredskap används när man behöver lyfta ömtåligt gods och när man vill kunna snara lasten vid lyft. Mjuka lyftredskap kan vid behov kombineras med andra godkända lyftkomponenter. Mjuka lyftredskap har låg egenvikt i förhållande till sin bärighet och en mjuk anliggningsyta mot godset. Redskapen är flexibla då de kan kopplas runt lasten på många olika sätt. Mjuka lyftredskap är tillverkade enligt EN 1492-1 och EN 1492-2 och är färgkodade för att du enkelt ska kunna avgöra maximala arbetsbelastningen WLL (Working Load Limit)

Rundsling, bandsling och bandstroppar tillverkas av polyester, en polymer (plastmaterial) med mycket goda egenskaper för lyft och lastsäkringsändamål.

För att säkerställa maximal livslängd på mjuka lyftsling bör alltid kantskydd eller slitskydd användas på gods med skarpa kanter.

Rundsling består av en lastbärande slinga av polyesterfiber med ett skyddshölje av ett eller två lager polyesterduk. Slinget är ändlöst och används ibland tillsammans med lyftkrokar eller schacklar. Vi har rundsling med eller utan sidsöm och rundsling med dubbel skyddsduk har högre slitstyrka. Slinget mått anges 1 m/2 m som betyder att slingets EWL är 1 meter och totala omkretsen är 2 meter.

Bandsling består av ett vävt polyesterband som sys ihop till ett ändlöst sling. Användningsområdet är ungefär detsamma som för rundsling men är ett enklare redskap med begränsningar till lättare lyft. Slinget mått anges 1 m/2 m som betyder att slingets EWL är 1 meter och totala omkretsen är 2 meter.

Bandstropp är ett vävt band med sydda öglor i ändarna. Stroppen används ofta när man vill fördela trycket mot lasten så mycket som möjligt. Bandstroppen har en jämn och platt anläggningsyta mot lyftgodset vilket är bra när man behöver lyfta gods som är ömtåligt. Öglorna är förstärkta vilket ger längre livslängd.

Lyftslingmatta tillverkas med en multikanalteknik. En konstruktion som ger större lyftarea men ändå lätthanterligt redskap. Hög slitstyrka och skärmotstånd i duken ger fördubblad livsläng.

Båtstroppar finns i två utföranden, dels dom vanlig stropp med öga i var ände, dels med förkortningsögon för ökad flexibilitet i användandet av redskapet. Båtlyftstropparna är tillverkade av vit polyesterband så det inte blir risk för avfärgning i vatten. Dom finns i olika bredder för att få lämplig yta som möjligt att sprida belastningen på. 

Hur ska man förvara mjuka lyftredskap?

Mjuka redskap skadas lätt av vassa kanter och därför bör kantskydd alltid användas vid dessa tillfällen. De mjuka redskapen bör även skyddas mot nötning.

Vad ska du alltid göra innan du använder dig av ett lyftredskap eller en lyftanordning?

En riskbedömning ska alltid göras innan lyftanordningar och lyftredskap används. Risker ska förebyggas och brister rättas till. Sedan kontrollerar man om åtgärderna haft rätt effekt. När arbetstagare medverkar finns bättre förutsättningar att komma fram till hållbara lösningar.

Vad är viktigast vid lyft?

Viktigast är att koppling och lyft sker med stor försiktighet, förstånd och säkerhetstänkande. Använd endast godkända lyftanordningar och kontrollerade lyftredskap, ha ordentliga säkerhetsavstånd, koppla rätt och ge tydliga tecken till maskinföraren.